Kategoriler

Web Tasarım Nedir?

web tasarım nedir

Web tasarım kavramı özellikle içinde bulunduğumuz internet döneminde hem bireysel iş yapan kişiler hem de ticari firmalar için oldukça önem arz eden bir konu haline gelmiştir. Son yıllarda hemen hemen herkesin diline dolanan web tasarım, internet sitesinin arama motorları üzerinde erişilebilir olmasını sağlayan, temel hatları ile kişi ya da ticari firmaların, piyasaya veya diğer internet kullanıcılarının bilgisine sürdüğü ürün ve hizmetlerinin tanıtılmasını sağlamaktadır. Web tasarım genel anlamda birtakım grafik ve metinlerin bir araya getirilerek yapılan kaliteli bir çalışma olarak tanımlanmaktadır. En kısa tabiri ile özetlemek gerekirse de web tasarım denildiğinde kişi ve kurumların dijital ortamda yani internet platformunda diğer kullanıcılara görünen yüzü akla gelebilir.

Web tasarım hem internet üzerinde kendi adına bir sayfa oluşturmak ve kendini ya da yaptığı işleri dünyaya tanıtmak isteyen bireysel çaptaki kişilerin hem de ürün veya hizmet üretip bunları ticari piyasalarda müşterileri ile buluşturmayı hedefleyen küçük veya büyük ölçekli firmaların mutlaka üzerinde önemle durması gereken bir konudur. Web tasarım yapılmadan ve bu alandaki profesyoneller ile çalışıp kaliteli bir tasarım ürünleri ortaya koymadan internet dünyasında başarılı olmayı beklemek ne yazık ki mümkün olmamaktadır.

Web Tasarımı İşlemleri

Online web tasarım süreci sanıldığı kadar basit ve kolaylıkla tamamlanan bir süreç olmamaktadır. Çünkü internet tarayıcılarının görüntüleyebileceği bir şekilde özel olarak hazırlanan bir tasarım olarak öne çıkan web tasarımı, günümüzde halk arasında internet dili olarak da bildiğimiz HTML kodlama bilgisi dilinde olduğu ve uzmanlar tarafından yapıldığı için gerçek anlamda bir tasarım ürünüdür diyebiliriz. Piyasada web tasarım işlemleri ile yakından ilgilenen kişilere de web master veya web tasarımcısı adı verilmektedir.

Kişi veya kurumların internet üzerinden diğer kullanıcıları veya potansiyel müşterilerini resmi bilgilendirme kanalı olarak da tanımlanabilen web tasarımda kaliteli ve güvenilir bir tasarım ortaya koyulmalıdır. Çünkü profesyonel şekilde yapılan ve uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bir web tasarımı, söz konusu web sitesinin hedef müşteri kitlesinin yakalamasında son derecede önemli olup özellikle kullanıcı dostu ara yüzüne sahip olması gerekmektedir.

Web Tasarım Unsurları

Profesyonel web tasarım unsurları, web sitesinin kalitesini belirleyen kriterler olarak öne çıkmaktadır. Öncelikle web tasarımın görsel ve estetik olarak dikkat çekici bazı kriterlere uygun olarak yapılması gerekir. Bununla birlikte web sitesinde kullanılacak özgün içerikler ve bilgilerin güvenliği gibi noktalar da web site kalitesini etkileyen temel unsurlar olarak dikkat çekmektedir. Web tasarım işlemlerinde bu işin uzmanları olan web masterlar tarafından yapılan işlem süreci şu şekilde sıralanmaktadır:

  • projelendirme
  • grafik tasarım
  • HTML veya CSS kodlama
  • CMS entegrasyonu
  • test işlemleri

Profesyonel Web Tasarımı

Web tasarımda profesyonel süreç için gerekli olan bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle web sitesinde kullanılacak grafik veya metinlerin internet kullanıcılarının gözlerini yormayacak şekilde ve belirli format kalite düzeninde olması gereklidir. Bunun ardından kullanıcıların web sitesi üzerindeki aradıkları bilgilere en kısa sürede ve kolaylıkla ulaşmalarını sağlayacak bir düzen kullanılmalıdır. Bu özellikler internet kullanıcılarının o web sitesi üzerinde kalma süresini uzatan temel niteliklerdir.

Profesyonel web tasarım süreçlerinde renk seçimi çok önemlidir. Her ne kadar isteğe bağlı bir unsur gibi olsa da marka imajını ve kurumsal kimliği yansıtan renklerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca web sayfasındaki grafiklerin, sayfanın yüklenme hızını olumsuz etkilemeyecek boyutlarda ve tasarımlarda olmasına özen gösterilmelidir. Fotoğraf, logo ve simgeler de web sitesinde bulunmalıdır.

web tasarım nedir

Fontların ve yatı tiplerinin web site tasarımı kalitesinde ayrı bir önemi bulunmaktadır. Günümüzde pek çok web tarayıcısı web yazı tipleri arasında güvenli olanları kaliteli ve yalın haliyle görüntüleyebilmektedir. Bu yüzden hem internet kullanıcılarını yormayacak hem de web tarayıcıları tarafından güvenilir olarak lanse edilip öne çıkan yazı tiplerinin web site tasarımında kullanılması tercih edilmelidir. Fontlar ile birlikte görsel ve metinlerden oluşan içeriklerin web sitesi ziyaretçileri tarafından merak edilir cinste olması gerekir. İçeriğin konu ile ilgili bazı kritik anahtar kelimeler içermesi, arama motoru optimizasyonu yaparken önem teşkil eden bir konu haline gelmektedir.

Web Tasarım Aşamaları

Profesyonel web tasarım süreçleri, ilk olarak analiz ve projelendirme olarak bilinmektedir. Özellikle web sitesi tercihinde ürün veya hizmet hakkında verilerin dijital ortamda paylaşılması amaçlandığında firmaların kurumsal bilgilerinin kayıt altına alınıp rakip analizinde ve projelendirme sürecinde kullanılması gerekir. Sektöre ve içeriğe en uygun tasarım belirlendikten sonra ve müşteri onay verdikten sonra web masterlar tarafından sitenin kodlama aşamasına geçilir.

Alanında uzman ekibin çalışmaları sonrasında web tasarımın farklı ekran boyutlarında da sorunsuz bir şekilde çalışması, sayfa yükleme ve açılış hızı gibi iyileştirmeler tamamlanır. Bu aşamada web sayfasının bütün tarayıcılarda optimum düzeyde açılmasına özen gösterilir. Tasarım ve kodlama tamamlandıktan sonra bir demo sürüm ortaya çıkar. Bu sürüm hatasız bir şekilde çalıştığı kontrol edildikten sonra web tasarım işlemleri tamamlanır.

Web Tasarım Yaptırmanın Önemi

Web tasarım yaptırmanın avantajları dijital dünyada oldukça büyüktür. Kısaca özetlemek gerekirse profesyonel bir web tasarımı yaparak geniş çapta bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Yenilik ve gelişmeler hakkında tüm müşterilerinizi anında haberdar edebilirsiniz. Reklam maliyetleri için gereksiz harcamalara son vererek en uygun yöntem olan web tasarım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.