Kategoriler

Sketch Nedir?

Sketch Nedir?

Sketch uygulaması, özellikle son yıllarda gelişen web ve grafik tasarım unsurlarına ayak uydurmak isteyenlerin yakından takip ettiği bir uygulama olarak öne çıkmaktadır. Bohemian Coding tarafından geliştirilen Sketch uygulaması; Google başta olmak üzere Facebook, Interacthings, Etsy, Stripe, Twitter, Pinterest gibi dünyanın önde gelen bilişim ve yazılım firmaları tarafından da mevcut durumda kullanılmaktadır. Sadece Mac OS işletim sisteminde çalışan bu uygulama lisanslıdır ve mevcut durumdaki fiyatı 99 dolar olarak görülmektedir.

Sketch Uygulaması Özellikleri

Sketch uygulaması nitelikleri ile göz doldurmaktadır. Sayfalama ve artoboard özelliğinin yanı sıra vektörel ve piksel tasarım imkanı tanıyan Sketch uygulamasında ayrıca stil şablonları sayesinde de çok özgün ürünler ortaya koymak mümkün hale gelmektedir. Tasarımda dikkat çekici ürünler ortaya koymak istiyorsanız Sketch uygulamasını kullanabilirsiniz.

Sketch Uygulamasında Artboard

Sketch Artboard uygulaması ile sonsuz bir çalışma alanına sahip olabilirsiniz. Çeşitli ölçülerde ve çözünürlük ayarlarında takılı kalmak yerine işin sadece tasarım alanına odaklanmanıza imkan veren Sketch programında hedeflerinize yönelik en uygun ortamı tercih edebilirsiniz. Sketch uygulamasındaki hazır artboardları kullanarak veya kendi çabalarınız ile artboard oluşturarak belirli sınırlar içinde tasarımlarınızı hazırlayabilirsiniz. Sketch uygulamasında yer alan artboardların sunduğu bir çok önemli avantaj bulunmaktadır.

Mobil uygulama örneği için farklı ekranları aynı sayfa üzerinde yan yana konumlandırarak Sketch uygulamasında artboardların layerlerı üzerinde kolaylıkla çalışma yapabilirsiniz. Ayrıca tek bir dökümanın farklı sayfalarını da en kısa sürede oluşturmanıza imkan sağlayan bu program sayesinde kurumsal kimlik veya ara yüz tasarımı gibi farklı adımları farklı sayfalarda görüntüleyebilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Sketch Nedir?

Sketch Tasarım İşlemleri

Sketch uygulamasında tasarım işlemleri oldukça basittir. Bu uygulamayı kullananlar açısından en önemli özelliklerinden biri de her türlü öğenin ve stilin rakamlar kullanılarak yeniden düzenlenebiliyor olmasıdır. Bu avantaj sayesinde elementlerin ölçülerini ve bulundukları düzlemlerindeki konumlarını, şeffaflıklarını ve bazı özelliklerini Adope Photoshop programından alışılagelen mantıkla düzenlemek mümkündür.

Tasarımı yapılan elementlerin border, shadow, iner shadow gibi özellikleri rahatlıkla oluşturulabilmektedir. Ayrıca elementlerin birbirlerine olan konumlarını rahatlıkla inspector sayesinde ölçebildiği için elementlerin konumlandırılması sırasında Sketch uygulaması üzerinde yer alan cetvel ile ince ayar yapılabilmektedir. Bu sayede rahat ve kullanışlı bir tasarım ortamında çalışmak mümkündür.

Sketch Pixel Eklentisi

Sketch pixel eklentisi ile farklı kullanım amaçlarına da profesyonel kalitede hitap edebilmektedir. Sketch hem pixel hem de vektörel olarak çalışabilmesi sayesinde grafik tasarımcılar tarafından yoğun ilgi görmeye devam etmektedir. Tasarımı yapılan bütün elementlerin vektör ve tek bir buton ile pixel görünümüne ulaşılabilmektedir. Böylelikle görünümde estetik olarak ortaya çıkabilecek olası problemler de en kolay şekilde çözüme kavuşturulabilmektedir. Sharp, Crisp, Strong, Smooth gibi değişkenler yerine Sketch dijital dünya için çok daha anlamlı bir şekilde Sub-Pixel Antialias fonts seçeneklerini öne çıkarmaktadır.

Sketch Stil Şablonları

Sketch stil taslakları tasarımın çok daha göz alıcı bir hale gelmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. İyi bir tasarımın mutlaka tutarlı olması gerekir. Bu yüzden tutarlı bir kompozisyon ortaya koyabilmek adında renk paletini, stil özelliklerini, tipografik ahengini veya tekrar eden öğeleri farklı sayılarda kullanmak için Sketch stil şablonları kullanılabilmektedir.

Onlarca farklı sayfa tasarımını tekrar düzenlemek için renk paletini etkili bir şekilde kullanmak adına Sketch stil şablonları öne çıkmaktadır. Böylelikle tasarıma devam ederken bir elementte kullandığınız stili kayıt edip diğer elementlerin farklı özelliklerinde de bu stili kullanabilirsiniz. Tipografi için de bu özellikleri kolaylıkla kullanabilir ve tasarımı tamamlayabilirsiniz.