Kategoriler

Seo Nedir?

seo nedir

Seo tanımı son dönemde özellikle web sektöründe olanlar için merak edilen kavramlar arasında yer almaktadır. Seo İngilizce bir kelimedir. Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu kavram, Türkçeye tam olarak arama motoru optimizasyonu olarak çevirilebilir. Web sitelerinin arama motorlarından daha iyi sonuçlarda yer alması ve daha yüksek performans göstermesi için yapılan çalışmalar bütününe web sektöründe kısaca Seo adı verilmektedir.

Seo aynı zamanda web sitenin arama motorları sonuç sayfasında daha iyi sıralamalar elde edebilmesi için sadece bir kere yapılan bir işlem değildir. Sürekli gelişen ve güncellenen arama motorlarında Seo çalışmaları da bir süreç halinde gerçekleştirilmesi gereken işlemler arasında görülmektedir. Seo performansını artırmak için yapılan iyileştirmeler, günümüzde Seo uzmanı olarak bilinen kişiler tarafından yapılmaktadır.

Seo Neden Gereklidir?

Seo çalışmalarının gerekliliği, aslında web sitesi bulunan herkes için çok önemlidir. Çünkü Seo’nun amacı web sitelerini Google ya da diğer arama motorlarında bazı kelimelerde üst sıralara çıkararak daha çok internet kullanıcısının ulaşılabilir olmasını sağlamaktır. Bilindiği üzere arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alan web sayfaları internet kullanıcıları tarafından daha çok göz önünde olduğu için diğer rakiplerine kıyasla çok daha fazla tıklama alırlar. Fazla ziyaretçi sayısı web sitesi sahiplerini de memnun etmektedir. Fakat Seo çalışmalarının sadece tıklama sayısı olarak kabul edilmemesi gerekir. Seo çalışmalarında amaçlanan nitelikçi ziyaretçi ve doğal trafiği artırmaktır. Seo çalışmalarının gerekliliğini en iyi şekilde anlamak için arama motorlarının nasıl çalıştığına çok dikkat etmek gerekir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motoru çalışma prensibi oldukça farklı faktörlerin bir araya gelmesiyle açıklanabilir. Fakat en genel tabiri ile özetlemek gerekirse alaka düzeyi, yetki ve kişiselleştirme gibi kriterler arama motoru çalışma prensibini oluşturmaktadır. Web sitenizi bu kriterlere göre en iyi şekilde optimize edebilirseniz, Seo çalışmalarını tamamladıktan sonra web siteniz arama motorlarında en üst sıralardan kendine yer bulacağı için daha fazla günlük ziyaretçi sayısına ulaşmanız da mümkün olacaktır.

Google diğer arama motorlarına göre daha fazla kullanıldığı ve popüler olduğu için bu konu üzerinden örnekleme yapmak doğru olacaktır. İnternet kullanıcısı Google üzerinden bir arama yaptığında bazı algoritmalara göre kişinin istediği arama sonuçları ekrana gelmektedir. Google algoritmalarında her yıl belirli zamanlarda düzenleme ve güncelleştirmeler yapmaktadır. Bu konuda Seo uzmanlarının detaylı bilgi sahibi olması başarılı Seo çalışmaları yapabilmek açısından çok önemlidir.

Seo Çalışmalarında Anahtar Kelimenin Önemi

Seo çalışmalarında anahtar kelime analizi yapmak çalışmanın başarılı olmasında en büyük rolü üstlenmektedir. Anahtar kelime araştırma süreci frekans ile rekabet arasındaki ilişkidir. Bu sayede web üzerinde piyasanın ne kadar rekabetçi olduğu hakkında da kapsamlı bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir. Anahtar kelimeler arasında en büyük potansiyelin hangisinde olduğunu ve web sitesine daha fazla trafik çekebilmek için hangi anahtar kelime grubunun daha fazla katkı sağlayacağını bulma konusunda yardımcı olmaktadır.

Anahtar kelime araştırması yapılırken amaç hazırlanan içerikleri tanımlayan en önemli anahtar kelimelere yer vermek olmalıdır. Bu sayede web sitesi arama motorlarında daha görünür kılınmasının yanı sıra hedeflenen anahtar kelimede daha fazla katkı elde edilmesinde de etkilidir.

seo nedir

Seo’da Site İçi Optimizasyon Nedir?

Site içi Seo çalışmaları, web sitelerinin içeriğinde yapılan optimizasyon çalışmaları türüdür. Web içeriğinin nasıl gösterildiğini iyi bilmek başarılı sonuçlara ulaşma konusunda önemlidir. Arama motoru sonuçlarında her web sitesinde şu unsurlar bulunmaktadır:

  • başlık
  • açıklama bölümü
  • web sitesi URL’si

Site için Seo çalışmaları yaparken içeriklerde öncelikle bu kriterlere önem verilmesi ve iyileştirmelere bu aşamalardan başlanması tavsiye edilmektedir. Örneğin web sitenizde her sayfa için benzersiz, açıklayıcı ve alakalı bir başlık girmeniz gerekir. Sezgisel ve net URL yapısına sahip olduğunu da kontrol etmek önemlidir. Bunların yanı sıra site içi Seo çalışmaları yaparken şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Her sayfa için benzersiz başlık ve açıklama etiketi kullanımı
  • Hedeflenen metin ile iç bağlantı kurma
  • Başlık etiketlerini H1 – H6 uygun bir şekilde kullanma
  • Görsel optimizasyonu yapma ve alt etiket kullanımı
  • Mobil ara yüze sahip olma
  • Web site sayfalarının hızlı yüklenmesini sağlama
  • Sektörle alakalı ve tamamen özgün içerikler hazırlama
  • Bu içeriklerde anahtar kelime kullanımı

Seo’da Site Dışı Optimizasyon Nedir?

Seo çalışmalarında dış optimizasyon, kısaca site dışı Seo olarak da bilinmektedir. Web sitesine dışarıdan yapılan çalışmaları ve kriterleri ele alan bu çalışmalarda şu metrikler kullanılmaktadır:

  • backlink alma
  • Google ADS oluşturma
  • sosyal medya reklamcılığı
  • sosyal medya hesap yönetimi
  • mail ve SMS gönderimleri

Seo Performansı Nasıl Ölçülür?

Seo çalışmalarında performans ölçümü yapabilmek için Google Analytics yazılımından yararlanmak mümkündür. Bu araçla web sitesinin Seo çalışmalarının performansı ölçülerek çalışmaların ne doğrultuda ilerlediği faydalı olup olmadığı gibi konularda önemli verilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Özellikle Seo performansını ölçerken şu metriklere dikkat edilmesi gerekir:

  • organik trafik kanal gruplaması
  • arama motoru sonuçlarında ortalama konum
  • belirli bir sorguda alınan tıklama oranı
  • dönüşüm oranı
  • ziyaretçilerin davranış ve hemen çıkma oranı

Tüm bu işlemler Seo uzmanı adı verilen profesyoneller tarafından blog, haber, e-ticaret gibi bütün web siteleri için uygulanabilmektedir.