React Native yazılımı özellikle son yıllarda adından sık sık söz ettirmesi ve git gide popülerlik kazanması sayesinde dikkatleri üzerine çekmeye devam etmektedir. React Native yazılımı en kısa ve özet tabiri ile Facebook şirketi tarafından üretilen ve cross platform olarak da bilinen mobil uygulama geliştirme olanağı sağlayan bir framework şeklinde tanımlanmaktadır. Cross platform mobil uygulama geliştirme frameworku de tek bir programlama dili ile mobil uygulama geliştirilerek bütün işletim sistemlerinde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. React Native sayesinde pek çok mobil uygulama yazılımı kısa sürede ve çok fazla bilgi birikimine ihtiyaç duymadan geliştirilebilmektedir.
React Native işlevi sayesinde popülerliğini sürdürmeye devam etmektedir. Facebook şirketi tarafından üretilmesine rağmen kendine özgü bir mobil uygulama uzantısı bulunmadığı için tercih edilmektedir. Mobil uygulamayı geliştirdikten sonra Android işletim sistemi için .apk uzantısı, İOS işletim sistemi için .ipa uzantısı sunularak her iki platformda da stabil bir şekilde çalışma avantajı elde edilebilmektedir.
Android ortamında stabil bir şekilde çalışması için mobil uygulama geliştirirken karşılaşılabilecek hatalar olan Java hataları React Native dili sayesinde sorunsuz bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir. Yine benzer şekilde iOS ortamına uygulama geliştirirken en çok karşılaşılan mobil uygulama hataları olan Objective-C hataları da React Native framework ü kullanılarak sorunsuz bir şekilde aşılabilmektedir.
React Native arayüz özellikleri de mobil uygulama geliştiricileri tarafından yoğun ilgi görmektedir. Bu noktada kendine has bir dil formatı bulunan React Native, mobil uygulama geliştiricilerine ek bir dil üzerinden kodlama yapabilme ve geliştirilen uygulamanın bir çok platformda çalışma olanağını sunması ile sektörde adından sık sık söz ettirmeyi başarmaktadır. Bununla sınırlı kalmayıp mobil uygulama geliştirici ve developerlara bu tür desteği sağlayan React Native, cihaz ile arayüz arasında bir köprü görevi görerek geliştirilen mobil uygulamaların sorunsuzca çalışmasında da önemli bir görev üstlendiği için tercih sebebi olarak görülmektedir.
React Native özellikleri ve işlevsel alt yapısı sayesinde geliştirme ortamında bir bileşen tanımlamanız sırasında ilgili ortamda o bileşenin karşılığı ne ise onu sizin yerinize oluşturduğu için bu alanda mobil uygulama geliştiricilerine büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu tür yazılım işlemleri ve faaliyetleri için de yazılan React (yani Javascript) kodlarını native dile (Java, Objective-C .. vs) çevirirken “babel” adı verilen bir yapı devreye alınmaktadır.
React Native tarihçesi göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulamanın temellerinin 2013 yılı yaz aylarında Facebook’un kendi içerisinde düzenlediği bir hackathon ile atıldığı görülmektedir. 2 yıl boyunca geliştirdikleri prototipleri ve versiyonları düzenleyerek ilk sürümlerini piyasaya süren Facebook çalışanları React Native için ilk resmi duyuruyu 2015 yılının Ocak ayında düzenlenen ReactJS konferansında yapmıştır.
React Native framework’ü Android ve İOS işletim sistemleri üzerinde oldukça avantajlı bir kullanım alanına sahiptir. Yazılım sektöründe yoğun ilgi gören ve yepyeni bir akım yaratan React Native frameworkü Android ve iOS geliştirmelerini de yakından etkilemektedir. Android platformuna yönelik dilleri ciddi miktarda etkilediğini kolaylıkla incelenerek görülebilen bu platformda iOS’a kıyasla her zaman daha rahat ve daha güvenliksiz olan ve geliştirme araçları her daim bir bela olan Android platformunda çok etkili sonuçlara ulaşılabilmesi mümkün hale gelmektedir. React Native’in Android Studio gibi bir ortama karşılık sadece bir text editor ve bir emülatör ile daha hızlı ve daha esnek bir geliştirme desteği sağlaması bu alanda öne çıkmaktadır.