Kategoriler

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama yapılışı, özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile büyük önem taşımaya başlamıştır. Sadece akıllı telefonların değil aynı zamanda tablet gibi mobil cihazların talepleri ve kısıtlamaları göz önünde bulundurularak bazı işlemleri yerine getirilmesi için tasarlanan yazılım programlarına kısaca mobil uygulama denilmektedir. Mobil uygulamaları pek çok farklı alanda kullanılarak kişilerin veya işletmelerin mevcut faaliyetlerinin daha verimli hale gelmesi ve insanların hayat kalitesini artırması mümkün olmaktadır. Bu yüzden mobil uygulama yapılışı her geçen gün daha fazla merak edilen bir süreç halini almaktadır.

Mobil Uygulama Nedir?

Mobil uygulama, teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların teknoloji pazarında kalıcı bir yer edinmesini sonrasında ortaya çıkmıştır. Akıllı telefonlarla beraber uygulama geliştirme konusu artık çok daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Mobil uygulamalar insan hayatını kolaylaştırıcı özelliklere sahip olmaları bakımından internet kullanıcıları tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Mobil Uygulama Niçin Kullanılır?

Mobil uygulama kullanım amaçları oldukça çeşitlidir. Navigasyondan eğlenceye, spor faaliyetlerinden yaratıcılığı geliştirici özelliklere kadar oldukça geniş bir perspektifte mobil uygulamalardan faydalanmak mümkün hale gelmiştir. Kullanıcıların mevcut işlerinin daha verimli olmasını sağlayan mobil uygulamalar, sosyal medyanın kullanımının artmasıyla daha da popülerlik kazanmıştır. Bir çok çevrimiçi yazılımın hem mobil web siteleri hem de mobil uygulamaları bulunmaktadır. Bir uygulama genellikle mobil bir web sitesinden daha küçüktür, daha fazla etkileşim sunar. Bu tür farklılıklar kullanıcıların dikkatini çekmektedir.

Mobil Uygulama ile Web Uygulaması Farkları Nelerdir?

Mobil uygulama ile web uygulamaları farklı alt yapı özelliklerine sahip olduğu için bazı alanlarda farklılaşmaktadır. Her ne kadar pek çok mobil uygulamanın masa üstü bilgisayarlarda çalışması için programları bulunsa da bazılarında bu tür destekler yer almamaktadır. Mobil uygulamalar, masaüstü eşdeğerlerinden farklı sınırlamalarla çalışma prensiplerine sahiptir. Çünkü mobil cihazlar birbirinden farklı ekran boyutları, bellek kapasiteleri, işlemci modelleri ve grafik arayüzleri ile değişiklik göstermektedir. Mobil uygulamaların bu özelliklerin her birine uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, mobil uygulama kullananlar, metin, resim veya etkileşimli temas noktaları görmek için yanlara kaydırma yapmadan küçük metinleri okumaya zorlanmadan erişebilmektedir. Çünkü mobil uygulamalar, daha çok dokunmatik ara yüze sahip cihazlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Mobil Uygulama Bulma ve Kurma İşlemleri

Mobil uygulama kurma işlemleri için tercih edilebilecek en güvenilir ve popüler platformlar hemen hemen bütün internet kullanıcıları tarafından net bir şekilde bilinmektedir. Mobil uygulama dünyasında öne çıkan platformları, bireysel özelliklerine göre şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Google Play: Android cihazlar için
  • Apple App Store: iPad ve iPhone’lar için
  • Amazon AppStore: Amazon Fire cihazları için

Web siteleri de daha fazla internet kullanıcısına ulaşmak için yeni tip mobil uygulamalar sunmaktadır. Mobil uygulamaların bu platformlar üzerinden akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlara indirilip kurulumunun tamamlanması oldukça hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanmaktadır. Bunun için tek yapmanız gereken uygulama mağazasına gidip, indirmek istediğiniz mobil uygulamayı bulduktan sonra cihazın otomatik kurulumunu tamamlamaktır.

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama yapmak için sabit veya tek bir alanda yoğunlaşmanıza gerek yoktur. Öncelikle hangi platform ve hangi ihtiyaçlara yönelik mobil uygulama geliştirme yapmanıza karar vermeniz gerekir. Yapmak istediğiniz mobil uygulamanın web ara yüzünde mi yoksa mobil cihazlarda mı kullanılacağını netleştirdikten sonra alt yapısının hangi işletim sistemine hitap edeceğine de karar vermek önem teşkil etmektedir. İlk etapta bu seçimleri tamamladıktan sonra mobil uygulama geliştirme aşamasında kullanacağınız dili ve araçları da bu seçime göre belirlemeye özen göstermeniz gerekir.

Mobil uygulama yaparken uygulamanın hangi alanda kullanılacağını belirlemek için uygulama kategorisini doğru seçmeniz gerekmektedir. Mobil uygulamanın hangi internet kullanıcısı kitlesine hitap edeceği ve uygulamanın tam olarak hangi alana hitap edeceği gibi birçok konuda da iyi bir pazar araştırması yapmalı ve tüm bu analizler sonucunda karar verdiğiniz uygulamaya göre geliştirme aşamalarını aktif hale getirmeye başlamalısınız. Akıllı telefon sistemlerine mobil uygulama yapmak gibi bir amacınız varsa farklı programlar ve diller kullanarak mobil uygulama geliştirme işlemlerine başlayabilirsiniz.

IOS İçin Mobil Uygulama Yapımı

Apple IOS için mobil uygulama yapabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu aşamada ilk dikkat edilmesi gereken nokta App Store uygulamalarının başlangıç ücretleridir. Apple tarafından IOS veri tabanında işletim sistemine uyumlu olarak çalışacak bir uygulama yapmak isteyen yazılım geliştiricilere yayınlama aşamasında kullanıcılara böyle bir kriter uygulamaktadır. Apple uygulama yapma alanında karar verdikten sonra Xcode kullanarak mobil uygulama geliştirme işlemine kolaylıkla başlayabilirsiniz. Xcode ile C++ dilini ve tabi ki Objective-C dilini kullanmak için gerekli eğitimleri almanız gerekmektedir.

Andorid İçin Mobil Uygulama Yapımı

Andorid Google Play için mobil uygulama yapmak da bazı kriterleri barındırmaktadır. Android işletim sisteminin kullanım alanı IOS işletim sistemine göre yazılım ve mobil uygulama geliştirmesiyle uğraşan kişilere daha rahat bir hareket alanı tanımaktadır. Google Play uygulama yapma için kullanılan dil ise genelde JAVA ve C++ programlama dilleri olarak öne çıkmaktadır. Tüm bunlarla birlikte mobil uygulama yapma konusunda yazılım ve mobil uygulama geliştiricileri Android Studio ve Eclipse gibi araçları da gönül rahatlığı ile kullanabilmektedir.