Dijital pazarlama kavramı, son dönemlerde oldukça sık dile getirilen bir konu halini almıştır. Adından da net bir şekilde anlaşılacağı üzere dijital kanal ve platformları kullanarak verimli bir pazarlama yöntemi olan dijital pazarlama yönteminde özellikle internet, sosyal medya ve mobil platformlar öne çıkmaktadır. Geleneksel pazarlama tekniklerinin temel prensipleri halen uygulanıp sektörlerde geçerliliğini korumaya devam etse de üretim ve hizmeti baz alan eski görüşler yerini yenilikçi anlayış ve tekniklere bırakmaktadır.
Günümüzde marka ve firmaların müşteri deneyimini artırmak için yeni bir bakış açısı ile pazarlama tekniklerine farklı bir yön verdiği bilinmektedir. Tüketici davranışına daha önce görülmemiş açıdan yaklaşan dijital pazarlamada sadece yeni pazarlama trendleri değil aynı zamanda geleneksel pazarlamanın da ötesinde başarılı yöntemler uygulanmaktadır. Özellikle e-ticaret sektörünün son yıllarda hızlı bir şekilde büyümesi ile birlikte sosyal medya ve internet ortamında yapılan alternatif dijital pazarlama seçenekleri, ürün ve hizmet satışında çok etkili sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerinin temel alarak gelişmeye ve güncel internet dünyası ile daha uyumlu hale gelmeye devam etmektedir.
Dijital pazarlama tanımı gereğince özellikle e-ticaret sektöründe farklı kavramlar ile sık sık karşılaştırılmakta ve yanlış tanımlamalara maruz kalmaktadır. Dijital pazarlama kavramını en net şekliyle anlayıp İnteraktif pazarlama tekniklerini başarılı bir şekilde uygulayabilmek için dijital pazarlamaya nelerin dahil olmadığını iyi bilmek de faydalı olacaktır. Bu noktada geleneksel pazarlama kanalları olan;
gibi yayın organları ve tanıtım araçları dijital pazarlamaya dahil değildir. Bu tür araçlar uzun yıllar boyunca pazarlama tekniklerinde sıkça kullanılmış ve etkili sonuçlar vermiştir. Fakat globalleşen dünyada teknoloji ve internet kullanımının artması ile birlikte bu tür uygulamalar verimliliğini ciddi oranda kaybetmiş ve kaybetmeye de devam etmektedir.
Geleneksel pazarlama uygulama ve tekniklerinde ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. E-ticaret alanında daha fazla fark edilen bu sıkıntıların başında gerçek zamanlı geri dönüş imkanının bulunmaması ve yalnızca tek taraflı iletişime olanak tanımasıdır. Ancak pazarlama kavramı daima çift yönlü bir iletişim akışına sahiptir. Geleneksel pazarlama kanallarında çift yönlü yani İnteraktif bir iletişim kurulmasına müsaade etmemektedir. Bu yüzden geleneksel pazarlama tamamen izlenimler ve tek taraflı mesajlar üzerine kurulurken, dijital pazarlama ise kullanıcılara deneyim olanağı tanıyarak çift taraflı bir etkileşim ortamı da sağlayabilmektedir.
Dijital pazarlama tekniklerinin uygulama alanları da özellikle hem e-ticaret sektörüne yeni başlayacakların hem de bu alanda deneyimli kişilerin merak ettikleri konuların başında gelmektedir. En geniş tabiri ile ele alındığında dijital pazarlamanın odak noktası muhakkak internet ortamı olmaktadır. Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların kullanımının artmasının ardından dijital pazarlama kanalları arasına mobil platformlar da dahil olmaya ve tüketiciler arasında hızlı biçimde kabul görmeye başlamıştır. Ayrıca sosyal medya olarak da adlandırılan sosyal mecraların ve platformların dijital pazarlama teknikleri üzerinde geniş bir uygulama alanı oluşturduğu bilinmektedir. Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformunda etkileşim kurmak isteyen markalar için kaliteli ve güvenilir bir hareket alanı bulunmaktadır. Dolayısıyla kısaca özetlemek gerekirse dijital pazarlamanın günümüzdeki uygulama alanı şunlardan oluşmaktadır:
Dijital pazarlama teknikleri kullanım mecraları da bu konuyla yakından ilgilenenlerin araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Yenilenen ve gelişen dijital pazarlama tekniklerini uygulamak isteyenler için öne çıkan kanallar şunlardır:
Dijital içerik pazarlama yöntemleri, özellikle İnteraktif etkileşim dünyasında başarılı olmak isteyen markaların dikkat ettiği en önemli aşamaların ilki olarak öne çıkmaktadır. Marka için hikaye anlatımı, fark yaratmak ve daha geniş kitlelere kısa sürede ulaşabilir olmak için en önemli kriterlerin başında gelmektedir. İçerikler, açık mesaj içeren her türlü formatta oluşturulabilirler. İyi bir hikaye ve etkili bir içerik barındıran mesajlara sahip olan markalar, özgün, dinamik ve paylaşılabilir oldukları için hedef kitlelerinde bu tür hizmetlerde çok rahatlıkla karşılık bulabilmektedir. İçerik ne kadar etkili ve iyi olursa olsun, sık görülme gerçekleşmemesi durumunda da etkisini yitirecektir. Bu yüzden mesajların ve içeriklerin geniş kitlelere ulaşılabilir olmasına da dikkat edilmelidir.
Sosyal medya kanalları, dijital pazarlamanın kalbi olarak nitelendirilmektedir. Eş zamanlı olarak hedef kitle ile iletişim kurabilme olanağı tanıyan sosyal medya araçları markayı insanlaştırmak için gerekli bütün alt yapıları sağlamaktadır. Etkili ve güçlü dijital pazarlama stratejisinde
gibi pazarlama için uygun tüm sosyal medya mecralarında bazı teknikler uygulanmaktadır. Bu araçların her birinde sosyal medya hayati önem taşıdığı için dikkat çekmektedir. Dijital pazarlama tekniklerinde ayrıca mobil platformlar için en başarılı format olan mobil uygulamalar da büyük avantajlar sağlamaktadır.