Kategoriler

Canonical Link Nedir?

Canonical Link Nedir?

Canonical bağlantı etiketi, özellikle bir internet sitesinin benzer sayfalara sahip olması durumunda arama motoru botlarının siteyi sorunsuz biçimde indeksleyebilmesi için devreye giren etiketlerdir. Genellikle bir web sitesi büyüdükçe ve içerikler bakımından geliştikçe, içeriklerin birbirlerini tekrarlaması sorunu kaçınılmaz olmaktadır. Benzer konular hakkında birbirine yakın ve hatta neredeyse kopya denilebilecek içeriklerin girilmesi durumunda, “duplicate content” sorunu meydana çıkmaktadır. Canonical link, bu tür sorunların giderilmesi ve arama motoru robotlarının trafiği doğru içeriğe gönderebilmesi için çok büyük rol üstlenen bir etiket olarak kabul edilmektedir.

Canonical URL Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Canonical URL etiketi tanımı ve kullanımı, bir web sitesi bulunan bireysel kullanıcılar ile firmalar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Arama motorları tarafından yapılan taramalarda, bir web sitesi içinde iki farklı link yapısına rağmen aynı içeriğin girilmiş olması durumunda, botların hangi linki baz alacağını belirlemek için Rel Canonical etiketi kullanılmaktadır. Standart bir URL, bir web sayfasının kaynağında aranarak görünebilmektedir. Web sitesinde standart URL olarak belirlenen web sayfası, tercih edilen web sayfasının URL’Si anlamına gelmektedir. Rel Canonical etiketi sadece arama motoru botlarının görebildiği bir öğe olduğu için, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bu durumdan etkilenmesi söz konusu değildir.

Canonical Link Nedir?

Farklı URL adreslerine rağmen linkler aynı içeriğe yönlenmişse, bu durumda arama motorları botları siteyi taramaya geldiğinde pek çok sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturabilmek için Canonical URL etiketi kullanılmaktadır. Bu işlem esasında mevcut olan URL adreslerinin SEO ve içerik açısından en iyisini seçip öne çıkarma mantığını taşımaktadır. Bu süreçte hangi içerik öne çıkarılacaksa, bu içeriğin linkinin arama motoru botları tarafından baz alınması için linkteki mega tagleri arasına Rel Canonical etiketinin eklenmesi yeterli olacaktır.

Canonical URL Kullanımı

Canonical URL etiketinin kullanımı, kopya içeriği probleminin önüne geçmek için çok hızlı bir şekilde kullanılması sebebiyle tercih edilmektedir. Pratik bir şekilde yinelenen içerikleri düzene sokmak için bu etiketten yardım alınmaktadır. Sitenizde birden fazla bağlantıda kopya ya da benzer içerikler varsa, bu durumda ana içerik olarak belirleyip diğer içeriklerinizi Canonical URL ile bu içeriğe bağlamak kopya içerik sorununu önlemede en pratik yöntemlerden biri olarak görülmektedir. Bu işlem için arama motoru botlarının baz almasını istemediğiniz linkler içinde kodlama kısmında diğer meta taglerin altında yer vermeniz yeterlidir.

Web sitenizde WordPress alt yapısını kullanıyorsanız, Yoast eklentisi, bu tür içerik öne çıkarma işlemini kendisi otomatik olarak yerine getirmektedir. Eklentiyi kurmanızın ardından hangi sayfa/yazı için Canonical URL oluşuturarak baz alınacak linki iletecekseniz, “Düzenle” butonuna tıkladıktan sonra en alt kısımda bulunan Yoast ayarlama aracından Canonical link bağlantısını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.